Kalkulator BMI

Oblicz swój wskaźnik BMI

Twoja indywidualna dieta!

Teraz w promocji -50%

Ilu kobietom się udało?
96% zrealizowało cele!
Ilu kobietom się udało?
96% zrealizowało cele!
wskaźnik bmi

Czym jest wskaźnik BMI?

Z artykułu dowiesz się:

  • Czym jest współczynnik BMI
  • Jak interpretuje się wyniki BMI
  • O podstawowych zasadach zdrowego trybu życia
  • Jakie wady ma BMI

BMI jest współczynnikiem wykazującym czy nasza masa ciała jest prawidłowa. Regularne obliczanie bmi jest niezbędne, gdy chcemy przytyć lub schudnąć. BMI może przyczynić się także do zmniejszenia ryzyka wielu chorób, związanych z nadwagą lub niedowagą.

Jak współczynnik ten wpłynąć może na nasze zdrowie i dlaczego jest ważny?

Odpowiedzi znajdziecie w artykule.

Czym jest BMI?

BMI ma za zadanie wyliczyć, czy masa naszego ciała jest prawidłowa.

Jak obliczyć BMI? Wynik otrzymujemy poprzez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez wzrost podany w metrach do kwadratu.

BMI potrzebne jest nam, aby kontrolować swoją wagę. Zbyt wysokie i zbyt niskie BMI nie jest dobre dla zdrowia, ponieważ określają niedowagę lub nadwagę, z którymi mogą się wiązać inne problemy zdrowotne.

Do obliczenia BMI warto skorzystać z dokładnego kalkulatora BMI. Jest to bardzo proste, wpisujemy w odpowiednie rubryki niezbędne dane, czyli wiek, płeć, wagę i wzrost, klikamy „Oblicz BMI”, a narzędzie oblicza nasze BMI i podaje przedział wagi, który jest dla naszego wzrostu i wagi poprawny.

kalkulator bmi

Wyniki BMI

Wyniki obliczania BMI dzielimy na:

  • poniżej 16: wygłodzenie;
  • 16–16,9: wychudzenie;
  • 17–18,5: niedowaga;
  • 18,5–24,9: prawidłowa masa ciała;
  • 25–29,9: nadwaga;
  • 30–34,9: otyłość I stopnia;
  • 35–39,9: otyłość kliniczna (inaczej otyłość II stopnia);
  • powyżej 40: otyłość skrajna (inaczej otyłość III stopnia).

Tylko dorosłe osoby powinny stosować wskaźnik BMI. Nie zaleca się także stosować go kobietom w ciąży i osobom starszym. Sportowcom także wynik BMI może nic nie powiedzieć, ponieważ mają oni więcej tkanki mięśniowej, która jest cięższa niż tkanka tłuszczowa.

Do czego może przysłużyć się BMI?

BMI (ang. body mass index) wskazuje, czy nie mamy niedowagi lub nadwagi.

Nadwaga sprawia, że jesteśmy narażeni na niedoczynność tarczycy, zaburzenia metaboliczne, choroby układu pokarmowego, choroby zwyrodnieniowe kości i stawów, choroby układu krążenia (np. choroba niedokrwienna serca), zaburzenia płodności. Zmniejsza się także znacznie wydolność organizmu.

Niedowaga sprawia, że jesteśmy mamy wiele niedoborów, np. białka, witamin czy mikro i makroelementów. Osoby z niedowagą są narażone na osteoporozę, anemię, zaburzenia hormonalne, gorsze samopoczucie czy problemy ze zdrowiem psychicznym.

Ważne jest, aby utrzymywać wagę na prawidłowym poziomie, dlatego polecamy kontakt z trenerem personalnym i dietetykiem.

Utrzymanie BMI na normalnym poziomie, czyli wartości od 18,5 do 24.9, wpływa korzystnie na wiele aspektów życia, np.:

  • polepsza się jakość snu;
  • zmniejsza ryzyko anemii, osteoporozy itd.;
  • zwiększa się poziom energii;
  • serce lepiej pracuje;
  • zmniejsza się ryzyko udaru, chorób krążenia, chorób układu pokarmowego itd.;
  • zwiększa się odporność;
  • zmniejszają się dolegliwości w różnych częściach ciała, np. stawach, kościach;
  • polepsza się samoocena.

Aby utrzymać wagę na prawidłowym poziomie, należy prowadzić zdrowy tryb życia – ćwiczyć regularnie i wprowadzić dobrze dobraną dietę.

W organizmie ludzkim istnieje rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, które dzielimy na podskórną (80-90%) oraz trzewną (6-20%). Tkanka podskórna znajduje się bezpośrednio pod skórą, a trzewna głównie wokół narządów jamy brzusznej. Gdy mamy zbyt dużą ilość tkanki tłuszczowej, gromadzi się zbyt duża jego ilość zarówno w jednym, jak i drugim miejscu.

Warto także skorzystać z kalkulatora tkanki tłuszczowej, który wykaże zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie i wskaże, czy powinniśmy się przejmować.

indeks masy ciała

Zdrowy tryb życia

Ogólnie przyjętymi przez WHO zasadami zdrowego stylu życia są:

  1. Stosuj pożywną dietę opartą na różnorodnych pokarmach pochodzących głównie z roślin, a nie ze zwierząt.
  2. Jedz chleb, pełne ziarna, makaron, ryż lub ziemniaki kilka razy dziennie.
  3. Spożywaj różnorodne warzywa i owoce – najlepiej świeże i lokalne – kilka razy dziennie (co najmniej 400g dziennie).
  4. Utrzymuj masę ciała w granicach zalecanych (BMI 18,5-25) poprzez podejmowanie umiarkowanej lub energicznej aktywności fizycznej, najlepiej codziennie.
  5. Kontroluj spożycie tłuszczów (nie więcej niż 30% dziennej energii) i zastąp większość tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi.
  6. Zastąp tłuste mięso i produkty mięsne fasolą, roślinami strączkowymi, soczewicą, rybami, drobiem lub chudym mięsem.
  7. Używaj mleka i produktów mlecznych (kefir, kwaśne mleko, jogurt i ser), które mają niską zawartość zarówno tłuszczu, jak i soli.
  8. Wybieraj produkty o niskiej zawartości cukru, a wolne cukry spożywaj oszczędnie, ograniczając częstotliwość spożywania słodzonych napojów i słodyczy.
  9. Wybierz dietę o niskiej zawartości soli. Całkowite spożycie soli nie powinno być większe niż jedna łyżeczka (5g) dziennie, wliczając w to sól zawartą w pieczywie i żywności przetworzonej, peklowanej i konserwowanej.
  10. WHO nie ustala konkretnych limitów spożycia alkoholu, ponieważ dowody wskazują, że idealnym rozwiązaniem dla zdrowia jest niepicie w ogóle, dlatego mniej znaczy lepiej.
  11. Przygotowuj jedzenie w bezpieczny i higieniczny sposób. Gotuj na parze, piecz, gotuj lub używaj mikrofalówki, aby zmniejszyć ilość dodawanego tłuszczu.

W zdrowym żywieniu bardzo ważne jest dostarczanie organizmowi niezbędnych makroskładników – białka, węglowodanów i tłuszczów – w odpowiednich proporcjach.

wskaźnik masy ciała

WADY BMI

Współczynnik BMI ma kilka wad. Jest to sposób na poznanie pewnych standardów, jednak każdy z nas jest inny. Mamy różną budowę ciała, różny stan zdrowia itd. Nie od razu wykazanie przez wskaźnik mniejszej lub większej od przyjętej za normę wartości oznaczać będzie problemy zdrowotne. W takich przypadkach najlepiej skonsultować się z lekarzem i dietetykiem.

Według niektórych badaczy wyznaczanie przez BMI ścisłych przedziałów wagi prawidłowej, nadwagi i otyłości jest nieprawidłowym podejściem, ponieważ w szerokim zakresie wagi idealnej może znajdować się bardzo szczupła i lekko otłuszczona.

Ponadto jako ważne wady wskaźnika BMI podaje się to, że:

  • nie został wynaleziony przez osobę zajmującą się badaniem otyłości, lecz przez statystyka, a do tego prawie 200 lat temu.
  • nie bierze pod uwagę masy mięśni oraz kości, które również wpływają na masę ciała.
  • jest tylko matematyczną formułą i próbą opisania rzeczywistości.
  • nie pozwala ocenić otłuszczenie ciała. Osoby posiadające wysoki wskaźnik BMI wcale nie muszą mieć większej ilości tkanki tłuszczowej, a jedynie wysoką masę mięśniową lub kostną.

Niektórzy badacze uważają nawet, że BMI jest bezsensowne, ponieważ nie istnieją żadne podstawy do podnoszenia wzrostu w obliczeniach do kwadratu.

bmi body mass index

PODSUMOWANIE

BMI nie powinno być ostatecznym wyznacznikiem tego, czy nasz stan zdrowia i waga ciała są prawidłowe. Wartości ukazywane przez ten współczynnik są tylko przybliżone i utrzymanie prawidłowego wyniku może przyczynić się do zmniejszenia zachorowania na wiele chorób, ale nie ma tutaj żadnej gwarancji.

Dobre zdrowie uzyskamy poprzez aktywność fizyczną i dietę. Z kalkulatora bmi korzystamy, gdy podejrzewamy u siebie nadmierną masą ciała lub zbyt niską.

Zalecamy skontaktować się z dietetykiem, który doradzi, jaka dieta jest dla nas najlepsza. Redukując masę ciała, warto zapoznać się z podstawowymi zasadami dotyczącymi bezpieczeństwa i skuteczności naszych działań.

Ważny jest także trening, ponieważ dzięki niemu mobilizujemy organizm do działania, palimy więcej kalorii lub budujemy masę mięśniową.

Istnieje kilka podstawowych zasad dobrego treningu, a przeczytać możecie o nich tutaj.

BIBLIOGRAFIA

  1. „A healthy lifestyle – WHO recommendations”, online: https://www.who.int/europe/news-room/fact-sheets/item/a-healthy-lifestyle—who-recommendations, dostęp 17.10.2022.
  2. „Analiza składu ciała czy wyliczenie BMI? Co jest lepszym wskaźnikiem otyłości?”, online: https://sulmierzyce.info/wp-content/uploads/2018/12/Analiza-sk%C5%82adu-cia%C5%82a-czy-wyliczenie-BMI-cz.1.pdf, dostęp 17.10.2022.
  3. „Co to jest wskaźnik BMI?”, online: https://zst.klodzko.pl/materialy_dydaktyczne/katedra_WF/Edukacja%20zdrowotna/WF%20Co%20to%20jest%20%20wska%C5%BAnik%20BMI.pdf, dostęp 17.10.2022.
  4. Fryar CD, Kruszon-Moran D, Gu Q, Ogden CL, „Mean Body Weight, Height, Waist Circumference, and Body Mass Index Among Adults”, United States 1999-2000 Through 2015-2016.